Isolatieglas ook wel dubbelglas genoemd, bestaat uit 2 glasplaten die luchtdicht met elkaar zijn verbonden door een aluminium kader, waardoor een ruimte gecreëerd wordt, ook wel genoemd de spouw. De spouw kan gevuld zijn met lucht ofwel met een edelgas.
Om te zorgen dat de schone en droge lucht of edelgas tussen de glasbladen blijft wordt de volledige rand met een speciale kit afgedicht. De volledige rand van de dubbele beglazing mag nooit met direct zonlicht in verbinding staan. Door UV straling of door weersinvloeden kan de hechting van de glasbladen met de eerder genoemde afstandhouder verminderen. Wanneer deze verbinding tussen het glas en de afstandhouder niet meer 100% dicht is, dan spreekt men van een glaslek. Dit zal na verloop van tijd zichtbaar worden. Doordat de aanslag aan de binnenzijde zichtbaar wordt en dan verliest het glas zijn helderheid.
Er ontstaat drukverschil tussen het dubbelglas pakket en de buitenlucht, hierdoor wordt vochtige lucht naar binnen gezogen. De vochtige lucht condenseert en slaat vervolgens op de binnenkant van de ruiten. De kalk welke in de condens zit, zorgt ervoor dat u een witte en wazige aanslag aan de binnenzijde van het glas ziet. Hoe langer de beglazing blijft zitten, hoe meer aanslag er ontstaat. Uiteindelijk zal het glas volledig ondoorzichtig zijn.