Glasschade kan op veel verschillende manieren ontstaan, maar kent ook verschillende patronen. In de eerste plaats is er de ‘zichtbare’ schade, dit is schade aan de buitenkant van het glas. Glasbreuk heeft verschillende patronen, welke zich kunnen vertonen als scheurvorming, barsten, of in ergere gevallen een groot gat. In al deze gevallen is reparatie dan wel vervangen van het glas noodzakelijk.
Er zijn ook ‘zichtbare’ schades, waarbij het glas niet breuk is, maar in de vorm van oppervlakte-beschadigingen, welke al dan niet ontstaan zijn door mechanische belasting en/of weersinvloeden. Voorbeelden van mechanische belasting zijn bijvoorbeeld krassen, slijppitten of steenslag waarbij een put ontstaat welke niet doorgescheurd is. Voorbeelden van schade door weersinvloeden zijn kalkaanslag of cementsluier welke door invloed van de zon zijn ingebrand in het glas. Ook hierbij geldt dat uw glas niet breuk is en veelal vergoedt uw verzekeringsmaatschappij dit soort schades niet!
Een andere vorm van een ‘zichtbare’ schade waarbij het glas niet breuk is, doordat de schade zich niet aan de buitenkant van het glas bevindt is glas dat lek geslagen is, ook wel ‘lek en blindslag’ genoemd.
Om in aanmerking te komen voor vergoeding door uw verzekering, heeft de verzekeringsmaatschappij een polis opgesteld waarbij in haar voorwaarden vaak vermeld wordt dat glas breuk dient te zijn, of te wel dat het glas gebroken is. Lees daarom vooraf goed uw voorwaarden door of u wel of niet verzekerd bent.
Ook worden vaak in deze voorwaarden vermeld dat het glas licht doorlatend dient te zijn, met andere woorden dient door het glas van de ene zijde naar de andere zijde licht toetreding plaats te vinden.
Enkele voorbeelden waarbij dit niet het geval is, zijn;
- lakglas / emaille glas
- spiegels
- sandwich panelen
- zonnepanelen