Bel gratis 085 – 330 10 14
Uw glaszetter is nu bereikbaar
Ervaar onze goede service en kwaliteit
9,3
Uw glaszetter is nu bereikbaar

Glassoorten, we hebben vele mogelijkheden.

Van enkel glas, isolatieglas, tot glas met zonnecellen.

Wat voor glas heeft u nodig? In principe kunnen we alle soorten glas leveren en we kunnen u eventueel ook adviseren als u een keuze wilt gaan maken. Onze specialisten hebben jaren ervaring en kunnen u precies de voor en nadelen uitleggen van de verschillende glassoorten.

  • Alle glassoorten leverbaar

Glas van Glasbreuk Herstel®

Enkelglas / floatglas

Enkel / floatglas is de verzamelnaam voor alle enkelbladige glassoorten en is verkrijgbaar van extra dun tot superdik. Van 1mm tot 25mm dik.  Hierbij kunt u denken aan standaard vensterglas, ook wel floatglas genoemd, maar ook aan alle gekleurde glassoorten. Enkel glas is in iedere vorm en in vrijwel elke maat te leveren.

Dubbelglas

Dubbel glas, ook wel isolatieglas genoemd, bestaat uit 2 glasplaten die luchtdicht met elkaar zijn verbonden met een spouw. Tussen de glasplaten ontstaat zo een isolerende ruimte, welke is gevuld met lucht.

HR+, HR++ & HR+++ glas

HR++ glas is dubbel glas met een coating en een gasvulling.

De coating reflecteert warmtestraling waardoor de warmte binnen blijft. De spouw, de ruimte tussen de glasbladen, is gevuld met een edelgas. De gasvulling zorgt ervoor dat kou van buiten niet doorgegeven wordt aan de binnenruit en andersom dat de warmte van binnen niet getransporteerd wordt naar de buitenruit. De metaalcoating zorgt ervoor dat de warmtestraling van bijvoorbeeld uw radiator gereflecteerd wordt en daardoor voor het grootste deel in uw woning blijft. De HR-coating zorgt er tevens voor dat u in de winter profiteert van de warmtestraling van de zon terwijl u in de zomer minder last heeft van de zonnewarmte. De coating is vrijwel onzichtbaar.

De edelgassen argon en krypton die worden gebruikt voor de extra-isolerende eigenschappen van HR++ dubbel glas, zijn niet schadelijk voor mens en milieu. Naast het voorkomen van het doorgeven van kou aan de binnenruit zorgt de gasvulling er ook voor dat de warmte van binnen niet getransporteerd wordt naar de buitenruit, zoals bij een droge luchtvulling wel het geval is. Warmteverlies en koudebrug wordt zo door de gasvulling geminimaliseerd.

Wat is de isolatie- of U-waarde van HR+, HR++ en HR+++ glas?

De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in U-waarde. Hoe lager deze waarde is, hoe beter. De U waarde wordt uitgedrukt in W/m²K oftewel de hoeveelheid warmte (Watt) die door een vierkante meter (m²) glas verloren gaat bij een temperatuursverschil van 1 graad Kelvin (K) tussen binnen- en buitenkant van het glas.

HR+         U-waarde  groter dan 1,2 en kleiner of gelijk aan 1,6 W/m²K
HR++       U-waarde kleiner of gelijk aan 1,2 W/m²K
HR+++     U-waarde kleiner of gelijk aan 0,9 W/m2K

Let op: Afhankelijk van de toegepaste spouwdiepte; indien dunner dan 13mm kan HR++ isolatieglas een U-waarde hebben groter of gelijk aan 1,2 waardoor de codering HR+ wordt toegepast. Uw glas voldoet echter wel aan de specificatie van HR++, welke voorzien is van HR-coating en gasvulling!

Figuurglas

Figuurglas is de verzamelnaam voor alle enkelbladige figuurglassoorten en is verkrijgbaar in heldere soort, gematteerde soort, maar in in diverse gekleurde glassoorten. Figuurglas kan zonder problemen worden samengesteld tot isolatieglas.

Enkel voorbeelden van figuurglas zijn:

  1. Brute blank, geel, groen, grijs
  2. Byzantijn fijn blank, geel
  3. Byzantijn grof blank
  4. Canale blank
  5. Canale mat/blank
  6. Cathedraal blank, geel, groen
  7. Chincilla blank/brons
  8. Crepie
  9. Delta blank, brons
  10. Jan Hagel
  11. Niagara blank, brons
  12. Waterdrup
  13. Satijnglas 4mm en 6mm

Draadglas

Draadglas is glas van 6 tot 7 mm. dik, waarin een net van metaaldraad ligt.
De mazen van dit net zijn circa 12 x 12 mm. Alle soorten draadglas kunnen worden toegepast in isolatieglas.

Gelaagd veiligheidsglas

Gelaagd glas bestaat uit minimaal 2 glasbladen in combinatie met een doorzichtige taaie folie. Bij een eventuele breuk houdt de folie het glas bij elkaar waardoor er geen scherven ontstaan. Hierdoor wordt de kans op lichamelijk letsel aanzienlijk verkleind. De toepassing maakt doorvallen dus onmogelijk, mits het glas en de folie dik genoeg zijn.

Gelaagd glas kan zonder problemen worden samengesteld tot isolatieglas.

NEN 3569 (Veiligheidsbeglazing in gebouwen), geeft aan waar veiligheidsglas dient te worden toegepast. Algemeen kan gesteld worden dat bij beglazing gelijk of lager dan 85 cm.(vanaf vloerniveau) gehard glas of gelaagd veiligheidsglas bescherming tegen persoonlijk letsel biedt bij glasbreuk. Indien er doorvalrisico bij een niveauverschil van meer dan 100 cm. bestaat dient uitsluitend gelaagd veiligheidsglas toegepast te worden. Hierbij dient men rekening te houden met NEN 6702 (constructieve veiligheid).

Gehard veiligheidsglas

Floatglas dat thermisch is behandeld om het een hogere mate van mechanische en thermische weerstand te geven. Het glas wordt eerst verhit bij meer dan 600 graden Celcius en vervolgens snel afgekoeld (volledige harding) of langzamer afgekoeld (thermische versterking) in beide gevallen bij een zorgvuldig gecontroleerde snelheid. Deze processen stellen het oppervlak van het glas onder permanente compressiedruk, wat het glas zijn speciale eigenschappen geeft.

Gehardglas kan zonder problemen worden samengesteld tot isolatieglas.

Inbraakwerend glas

Inbraakwerend glas is een variant binnen het veiligheidsglas dat moet voldoen aan specifieke duurzaamheid met betrekking tot een direct inslag. Het inbraakwerende glas is anti-vandalisme, dat wil zeggen bestand tegen het herhaald inslaan of ingooien met harde voorwerpen.

Inbraakwerend glas wordt uitvoerig getest

Men laat een kogel van 4050 gr. in vrije val driemaal neerkomen op het proefstuk; De inslagen van de 3 projectielen vormen in de centrale zone van elk proefstuk een driehoek waarvan de lengte van de zijden 130 mm bedraagt.

Inbraakwerendheid wordt ingedeeld in klassen

Deze klassen zijn vastgelegd in norm NEN 5069. Voor woningen hanteert men de volgende klassen:

P2A/P3A  standaard inbraakwerende beglazing
P4A  zwaar inbraakwerende beglazing
P5A  extra zwaar inbraakwerende beglazing

Er zijn nóg zwaardere klassen. Zo is er beveiligingsglas dat bescherming biedt tegen aanvallen met een slagwapen zoals een bijl tot zelfs beveiligingsglas dat bescherming biedt tegen aanvallen met een vuurwapen. Dit soort beveiligingsglas wordt onder andere gebruikt in juwelierszaken, benzinestations en banken.

Geluidswerend glas

Geluidswerend glas is er in vele soorten, aangezien het een eigenschap betreft die we kunnen toekennen aan meerdere glassoorten. Zo kunnen we het toepassen op enkel glas, gelaagd glas, dubbel glas en voorzet glas. Een stevige of gelamineerde ruit welke is voorzien van speciale folie kan geluid al aanzienlijk reduceren. De folie zorgt namelijk voor het dempen van trillingen, waardoor het geluid wordt afgezwakt.

Dubbel glas heeft al een sterk geluidwerend vermogen. De glasbladen zorgen immers voor het dempen van geluid, terwijl ook de spouw zorgt voor een extra demping. Hoe breder de spouw, des te meer demping.

Brandwerend glas

Brandwerend glas is glas met een reflecterende coating of een opzwellende schuimlaag. Brandwerend glas kan een brand mogelijk tot wel 20 minuten vertragen, afhankelijk van de samenstelling van de materialen. Enkel glas breekt bij brand na circa 1 minuut. Dit komt door uitzetting van het glas middels warmte, hierdoor ontstaat spanning op het glas waardoor een breuk zal ontstaan. Enkel glas zal breken bij een temperatuurverschil van 30ºC tot 40ºC. Isolerend dubbel glas zal breken na ongeveer 2 tot 5 minuten, afhankelijk van de opbouw van het glas.

Drie mogelijkheden om het breken en uiteenvallen te voorkomen:

  1. Draadwapening gebruiken (spiegeldraadglas).
  2. Het glas bij productie volledig thermisch voorspannen.
  3. Het toepassen van interlayer om warmte te absorberen of reflecteren.*

* Toelichting brandwerend glas

Er zijn vele opties met betrekking tot brandwerend glas. De coating kan bijvoorbeeld slechts eenzijdig zijn en daardoor maar aan één kant de brand vertragen. Dit zijn essentiële zaken om te weten.

Advies over glas

We kunnen ons voorstellen dat u nog vragen heeft over glas, maar misschien ook over de veiligheid, type glaslatten of ventilatiemogelijkheden. Als u graag eerst advies van een deskundige krijgt, neemt u dan via het contactenformulier contact met ons op, onze glasspecialisten helpen u graag verder.

Makkelijk en snel contact via het formulier

Wij reageren tijdens kantooruren altijd binnen 2 werkdagen inhoudelijk op uw aanvraag. Lekker snel daar houden wij ook van.

Onze kennisbank

Bent u opzoek naar iets specifieks, doorzoek onze website.